Какъв е SCOP на един климатик?

Когато искаме да купим климатик, ние искаме оборудване, с което можем да спестим колкото е възможно повече, когато го включим.За да направим това, обикновено разглеждаме енергийната класификация, но има две стойности, които пренебрегваме, т.е не ги познаваме: SEER и SCOP.

В тази статия ще обясним по-подробно какво е SCOP на един климатик.

Какво е SCOP?
SCOP е коефициент, използван за измерване на ефективността на модула в режим на отопление. SCOP означава Seasonal Coefficient Of Performance.

Колкото по-висока е стойността на SCOP, толкова по-ефективно ще бъде оборудването в режим на отопление.

Разлики между COP и SCOP
И двата са коефициент, който измерва енергийната ефективност на отоплително оборудване, но COP има особеността, че извършва това изчисление, като взема предвид, че оборудването винаги работи на 100% от своя капацитет, докато SCOP извършва изчисленията с частични мощности . Това ни дава по-приблизително изчисление.

Недостатъкът на COP е, че той прави изчислението си, като вземе предвид, че оборудването винаги работи на 100% капацитет, но инверторното оборудване се регулира само, поради тази причина изчислението беше преизчислено и се появи SCOP, което е много по-прецизно.

SCOP е ключов параметър при измерване на енергийната ефективност на един климатик. Изборът на климатик с висок SCOP не само е от полза за околната среда чрез намаляване на въглеродните емисии, но също така значително намалява консумацията на всяко оборудване в режим на отопление.

Comments are closed.