Сплит или канален климатик, кой да изберете?

Когато решавате да инсталирате климатик в дома си, един от основните въпроси е „Кое е по-добро сплит или канално оборудване?“. И двата варианта имат своите добри и лоши страни.

В тази статия ще анализираме предимствата и недостатъците на инсталирането на сплит и канален климатик, за да можете да вземете най-доброто решение според вашите нужди.

Сплит климатик
Сплит климатикът е най-често срещаният в домовете, това оборудване климатизира стаите поотделно, или с 1×1 Сплит, който се използва за единична стая, 2×1, наричан още MultiSplits, който се използва за 2 стаи и т.н.

Сплит климатиците имат външно тяло и едно или повече вътрешни тела в зависимост от вида, който изберете. Сега ще ви покажа някои предимства и недостатъци на сплит тип климатик.

Предимства на сплит климатик
Гъвкавост на климатизацията: Едно от основните предимства на сплит климатизацията, тъй като всяко сплит вътрешно тяло се използва за една стая, така че можете да изберете къде да ги инсталирате и да климатизирате само тези стаи.
Те са по-евтини: Ако ще инсталирате 1 или 2 вътрешни тела, те са по-евтини от канален модул, но ако ще инсталирате сплитове в 3, 4 или повече стаи и ще останете, каналният климатик е по-добър за вас.
Лесна инсталация: Инсталирането на сплит в сравнение с тръбопроводното оборудване не изисква толкова реформи и не е толкова инвазивно.

Недостатъци на сплит климатика
Консумация: Ако инсталирате много вътрешни тела, консумацията на електроенергия ще бъде по-висока от тази на комплект канали.
Външното тяло: Нуждае се от повече от едно външно тяло или много голямо външно тяло, за да се гарантира поток от студен въздух към всички сплитове.
Вътрешното тяло се вижда: Сплитът се вижда и като правило каналната инсталация предлага по-добър дизайн.

Канален климатик
Каналният климатик е система, която има външно и единично вътрешно тяло, което разпределя въздуха в къщата през решетки. Някои системи ви позволяват да климатизирате само стаите, от които се нуждаете.Например, ако искате да климатизирате само хола и една стая, можете да го конфигурирате.

Сега ще обясним някои предимства и недостатъци на каналната климатизация.

Предимства на каналната климатизация
Вътрешното тяло не се вижда: Което означава, че не е нужно да се притеснявате за дизайна му, тъй като е скрито и няма да ви притеснява.
Климатизирате целия дом: С един модул можете да климатизирате целия си дом, тъй като благодарение на решетките и каналите можете да накарате въздуха да бъде в целия ви дом
Зониране: Това е опция, която имат някои канални климатици, която ви позволява да климатизирате само определени помещения, тъй като затваря решетките на помещенията, които не искате да климатизирате.

Недостатъци на каналните климатици
По-скъп е: Цената на каналния климатик е по-висока от тази на конвенционалния сплит.
По-сложен монтаж: Ако нямате предварителен монтаж на канали, монтажът на климатик чрез канали изисква реформи и е по-сложен. Имате нужда и от окачен таван в коридора, за да можете да монтирате въздуховодите.
Поддръжка и почистване: То може да бъде донякъде досадно.

И така:

Каналният вариант е най-добър, когато…
-Къщата ви е голяма и просторна: С тръбопроводна система ще бъде много по-лесно да я климатизирате, тъй като е по-мощна и ви е необходим само един модул.
-Имате вече инсталирана предварителна инсталация на въздуховоди: Ако сте направили предварителната инсталация, инсталирането на комплект канали става много по-лесно
-Искате да климатизирате целия си дом еднакво: Ако искате да климатизирате всички стаи в дома си еднакво, каналният климатик е перфектен, тъй като един модул е ​​достатъчен.
-Държите на естетиката и не искате вътрешното тяло да се вижда: Вътрешното тяло е напълно скрито и няма защо да не се притеснявате за естетиката.

Опцията за Сплит е по-добра, когато…
-Имате по-малък дом: Ако домът ви е по-малък, може би Multi Split ще ви е достатъчен, за да климатизирате голяма част от него.
-Нямате нищо против видимите вътрешни модули: Ако нямате нищо против вътрешните модули да се виждат и успеете да ги интегрирате, тогава Split може да бъде полезен.
-Искате да климатизирате всяка стая с различна температура.
-Не сте извършили предварителната инсталация на каналите: Ако нямате предварителната инсталация и не искате големи промени в инсталацията, Split ще бъде по-полезен, тъй като инсталирането му е супер просто.

Както видяхме, изборът между сплит или канален климатик зависи от няколко фактора като размера на дома, разпределението, необходимата мощност… И двете имат своите предимства и недостатъци, така че трябва да анализирате опциите и да изберете правилно.

Comments are closed.